Novohrad–Nógrád UNESCO Globális Geopark

2012-ben a Bakony–Balaton Geopark Hetén a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban mutatkozott be társ-geoparkunk. Az Európai Geoparkok Hetén a nógrádi geopark is minden évben számos programmal várja az érdeklődőket.

Ősi világ határok nélkül

nngp egn ggn logoA Novohrad–Nógrád UNESCO Globális Geopark a világ első, országhatárokon átnyúló nemzetközi geoparkja, 28 szlovák és 63 magyar oldali település örökségét ápolja. A páratlan palóc vidék történelmi hagyományait, a tájat és közösségeket is egyesítő geopark fokozatosan építi ki és kapcsolja össze a látványosságokat a határ két oldalán. Földtani bemutatóhelyeinek jelentős része már most is látogatható. Geoturisztikai központja az Ipolytarnóci Ősmaradványok.

A geopark területe sok különleges vulkanológiai jelenséget tár mind a szakértő, mind a laikus látogató elé. A térség egyik nemzetközi szinten is jelentős sajátsága, hogy egy viszonylag kis területen a vulkáni működés széles spektruma őrzi nyomait a néma kőzetekben. Pusztító riolitos horzsakő-árak, víz alatt és szárazföldön felépült andezites rétegvulkánok és több kilométeren keresztül követhető telérhálózat, Európa egyik legnagyobb, összefüggő bazalt-fennsíkja, mélyen lepusztul andezit és bazalt tűzhányók kürtői, diatrémák és egy igazi látványosság, bazalt és andezit lávakőzetek hűlése során kialakult szabályos, hajlott kőzetoszlopai! Mindezek az elmúlt mintegy 20 millió évben alakultak ki és őrzik a Pannon-medence kialakulása és az azt követő idők látványos és sokoldalú vulkáni működésének emlékeit!

NNGp Ipolytarnoc 1A Novohrad–Nógrád Geopark magyarországi területén 34 őslénytani lelőhely (lelőhely komplexum) található. A terület földtani adottságai miatt ezek nagyrésze a földtörténeti újkor miocén időszakának (23–5 millió évvel ezelőtt) képződményeit reprezentálják. A Kárpát-medencében ilyen korú, teljesnek mondható, változatos felépítésű földtani képződmények Nógrádon kívül csak a Mecsek környékén tanulmányozhatók. A kőzetekbe zárt ősmaradványok elsősorban az egykori Mellék-Földközi-tenger (Paratethys) központi részének tengeri, partközeli, szárazföldi-mocsári és részben a kiterjedt vulkáni tevékenységből keletkezett riolittufáiból kerültek elő. A miocén középső részében, kb. 15 millió évvel ezelőtt alakult ki a Kárpátok vonulata, és csak ettől kezdve létezett a Kárpát-medence is. A nógrádi kőzetek és ősmaradványok tehát a Kárpát-medence születésének bizonyítékai. A terület bővelkedik nemzetközi jelentőségű őslénytani értékekben. Ezek közül is a legszámottevőbb az alsó-miocén (23–17 millió évvel ezelőtti) ipolytarnóci ősvilági együttes. Itt fordul elő a tengeri „cápafogas” rétegekre települő, több mint 3000 feltárt és dokumentált szárazföldi állat lábnyomát tartalmazó „lábnyomos rétegek”, a közéjük zárt óriás méretű kovásodott fatörzsekkel, valamint az első nógrádi vulkánkitörés riolittufájában megmaradt növénylenyomatok ezreivel. Hasonló képződmények a szlovákiai oldalon is folytatódnak.

NNGp FulekA határon átívelő Geopark különös és kiemelkedő értékei az „észak székelyeinek” is nevezett nógrádi palócok népi építészetének máig megmaradt remekei (boronafalas csonkakontyos, esővetős, cifra deszkaoromzatos, faoszlopos, téglapilléres tornácokkal lakóházai), a változatos, nagyon színes, máig élő, sőt gazdagodó látványos palóc viseletek (Hollókő, Kazár, Cserhátsurány, Herencsény, Rimóc, Galgamácsa, Nagylóc, Varsány, Lucfalva, Szanda, Szandaváralja, Bény, Hugyag, Sipek stb.) és népszokások, hiedelmek gazdag választéka. A palóc nép évszázadokon át maga szőtte len- és kendervásznait, a ruhák, s az ágyneműk, asztalneműk vásznát, s maga is díszítette csipkével, kivarrással vagy piros, kék, mértani díszítéssel.

NNGp SomoskoA geoparkok hangsúlyosan kiemelt célkitűzése a természeti és a humán környezet egységének, kölcsönhatásának bemutatása. Közhelyszerű megállapítás, hogy a természeti környezet alapvetően determinálja egy adott terület őstörténetét és történelmét; az emberi élőhelyek, települések és a folyamatosan fejlődő településszerkezet kialakulását; az emberi tevékenység fő irányait és arányait (mezőgazdaság, ipar, kultúra, tudomány) és mindenképpen gazdagítja a terület értékét, hasznosíthatóságát, emberi léptékét.

A Novohrad–Nógrád Geopark hivatalos weboldalának megtekintéséhez kattintson ide, és amint teheti, látogasson el partnerünkhöz is!

 

 

 

Geotúrák, geoesemények

augusztus 2020
h k sze cs p szo v
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
szeptember 2020
h k sze cs p szo v
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

Bakony-Balaton UNESCO Globalis Geopark logo web jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra