Geotúra-vezetés a Keszthelyi-hegységben

Keszthelyi-hg Bazaltutca

A Keszthelyi-hegységben az alábbi geotúra-vezetők szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula GyorgyCzibula György

Kő kövön MARAD...

Szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni. A megrázkódtatások után, már kamasz fejjel, szerencsére jó kezek közé kerültem. Földrajz tanárom nemcsak a tudomány kapuit nyitotta meg előttem, hanem vele tettem az első igazi kirándulásokat, előbb kerékpárral, majd gyalog. Később barátaimmal jószerivel bejártuk kis hazánk minden zugát. Nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence. Innét egyenes út vezetett a soproni alma materbe, ahol kitanultam az erdőmérnök szakmát, melyet egy tanári képesítéssel egészítettem ki. Már akkor is a természetvédelem jelentette a fő csapásvonalat, most is ezzel foglalkozom, munkaidőben és a szabadidőmben egyaránt.
Szerelmem a Bakony. Húszas éveim végén ez a nagy szerelem hozott a Pápa melletti Döbröntére. A szerelem azóta is tart. Ennek jegyében megalakítottuk a Bakonyalja Barátai (BAB) Egyesületet és létrehoztuk a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás korosztály számára erdei iskolai programokat, kézműves foglalkozásokat és túrákat szervezünk. Ezen kívül szívesen látunk baráti társaságokat, családokat is a házban. Programbázisunk immár hagyományos elemei a geotúrák, melyekről bővebb információt az alábbi elérhetőségeken tudunk adni.

E-mail: szarvashaz[kukac]szarvashaz[pont]hu
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Szentes Szilard dr Keszthelyi-hg webDr. Szentes Szilárd

„Hirtelen letörése nyugat es észak felé, bazalt környezete északon, a Héviz nevezetes forrása délnyugati sarkán mindmegannyi motivumok, amelyek a Keszthelyi dolomithegységet fölöttébb érdekessé és tüzetesebb vizsgálatát ajánlatossá teszik.”

Keszthelyiként gyerekkoromtól túrázom a Keszthelyi-hegységben és a Balaton-felvidéken. Mindjobban érdekelt a Balaton és az azt körülvevő táj természeti szépségei és kultúrtörténeti emlékei. Egyetemi éveimet a gödöllői Szent István Egyetemen töltöttem, ahol agrármérnök diplomát szereztem. A tájtól ekkor sem szakadtam el, diplomadolgozatomat a térség gyepeiből készítettem. PhD dolgozatomban szintén vizsgáltam ezen élőhelyeket. Az egyetem elvégzése után „visszatértem” és Rezibe költöztem családommal. 2014-től 2016-ig a Bakonyerdő Zrt. ökoturisztikai vezetőjeként dolgoztam. Itt a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpont és az őshonos háziállatfajtáinkat bemutató Festetics Imre Állatpark szakmai irányítását végeztem. Ekkor irányult figyelmem a hegység földtana felé és végeztem el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geotúra-vezető képzését. Munkakörömnek köszönhetően már nem egyedül jártam a hegység turistaútjait, hanem számos ismeretterjesztő túrát vezettem kisebb-nagyobb csoportoknak a környék erdeiben. Jelenleg családi vállalkozásunkban geotúra-vezetőként mutatom be és népszerűsítem a méltatlanul elhanyagolt, látnivalóktól hemzsegő Keszthelyi-hegység egy olyan arcát, amelyről az útikönyvek (sajnos) nem írnak. Célunk, hogy a táj természeti értékei mellett bemutassuk az azokkal szervesen összefüggő néprajzi és gasztronómiai érdekességeket is. Fedezd fel a Keszthelyi-hegység természeti és gasztronómiai titkait, tarts velem geotúráimon. KÓSTOLJ BELE A KESZTHELYI-HEGYSÉGBE!

Facebook oldal: https://www.facebook.com/turafalok/
E-mail: szentes[pont]tura[kukac]gmail[pont]com
Telefon: +36 30 507 5706