Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotóp-napok 2019 - Geotúra és vidám időutazás az olaszfalui Eperjes-hegyi Tanösvényen

A geotóp (a Geo = Föld és toposz = hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. Ezeknek a földtani gyöngyszemeknek széles körű népszerűsítését célozzák az egész országra kiterjedő Geotóp-napok, melyet idén már hetedik alkalommal rendez a Magyarhoni Földtani Társulat. A hagyományosan október első és második hétvégéjére időzített programsorozat keretében az érintett nemzeti parkok számos helyszínén elhivatott túravezetők közreműködésével, szebbnél-szebb helyszíneken a múlt és jelen ösvényein tett élménytúrákon lendül mozgásba a földtani csodák rajongótábora: kisgyerekektől a 99 éves résztvevőkig. 

olaszfalu 2019 10 12 700

Szeretettel várunk az Eperjes-hegyi tanösvény játékos felfedezésére, ami 2015-ben az Év Földtani Értéke volt a Bakony–Balaton UNESCO Geoparkban! A földtani különlegességek mellett egy egész csokorra való történelmet, néprajzot, élővilágot érintő érdekességet mutatunk be a területről, kicsit kitekintve a Bakony egészére is. A nem mindennapi változatosságot kínáló túraútvonal kilátópontokon, mohos sziklafalak között, napsütötte réten, sötét szálerdőben kanyarog, és ezek a gyönyörű szakaszok szinte lépésenként váltakoznak! A kutatóárkokba is bemerészkedünk, ahol megélhetjük a felfedezés minden izgalmát: az ősi tengerek élőlények tömegeinek adtak otthont, és ez a gazdagság ma is ott hever a bakancsunk előtt... ki ne simogatná meg megilletődötten a kövekbe zárt egykori élőlények elbűvölő rajzolatú, kreatív formákat produkáló vázait?

olaszfalu 02 2019 10 12 700


Ez a program mindenkinek kiváló alkalom, hogy teret adjon a benne lakozó játékos, felfedező egyéniségnek! A túra során játékos feladatokat lehet megoldani, izgalmas kérdésekre lehet válaszokat találni, lehet versenyezni, és meglepetések is várják!

Találkozási hely: Olaszfalu, Major utca vége, Eperjes-hegyi tanösvény falu felőli bejárata
GPS koordináta: 47.237867, 17.910362 TÉRKÉP
Geotúra dátuma és időpontja: 2019. október 12., (szombat) 10:00 óra.
Geotúra hossza: 4 km  
Geotúra várható időtartama: 4 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: A túrát megelőző napon 2019. október 11., (péntek) 16:00 óra.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
weboldal:
www.geopark.hu    facebook: https://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark/

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.

Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: elvira.hu

További Geotóp Nap túrákért kattintson a www.geotopnap.hu oldalra!

2017 01 eperjeshegy 700

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012