Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Évbúcsúztató geotúra a Tihanyi-félszigeten

A nyári Levendula Fesztivál, vagy az őszi Garda Fesztivál keretei között indított geotúráinkon, rengetegen voltak kíváncsiak a Tihanyi-félsziget jól járható ösvényei mellett sorakozó pazar természeti kincsekre.
Az év utolsó túrája azok számára is új látni és megismerni valókat tartogat akik korábban velünk tartottak, mert azokat az útvonalakat fűzi fel, melyek a nyári és őszi alkalmakból kimaradtak.

Első helyszínünk az egyedülálló panorámát kínáló Apáti-kilátó, majd a télen is különleges látványt nyújtó híres történelmi levendulás, ahol egy sor érdekességet megtudhatunk a növényről, és Tihany történelmi múltjáról.

sj 20221230 03 700

sj 20221230 01 700

sj 20221230 02 700

E lélekemelő pihenő után a félsziget nyugati hegygerincén húzódó Lóczy Lajos tanösvényen haladunk tovább, vulkáni tufalépcsőkön lépkedve. Egy rövid kitérővel meghódítjuk a Tihanyi-félsziget legmagasabb pontját, a 232 méter magas Csúcs-hegyet, amely pazar kilátással ajándékoz meg minket: a Balaton nyugati medencéjén futhat végig tekintetünk, tiszta időben szinte teljes hosszában. Bekukkantunk a csúcs alatt rejtező különleges formájú Csúcs-hegyi-forrásbarlangba, melyet hévforrások hoztak létre és még „tetőablaka” is van! A gerincen vissza felé sétálva a legnagyobb élményt a fölénk magasodó látványos sziklafalak adják, melyek részben a vulkánok, részben a hévforrások működésének remekei. A Nyereg-hegy – már a rómaiak idejében sánccal és őrtoronnyal megerősített stratégiai – vonalán zárjuk a túrakört az egykori Árpád-kori falucskát idéző Apáti-templom érintésével.

Találkozási hely: Tihany, Őrtorony kilátó, parkoló
GPS: 46.921552, 17.857072   TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2022. december 30., péntek, 10:00 óra
Geotúra hossza: 6 km 
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses: 1500 Ft/felnőtt; 800 Ft/gyerek
Előzetes jelentkezés: szükséges, a túra időpontját megelőző nap (2022.12.16. péntek) 16:00 óráig, módja: telefonon vagy e-mailen

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a  túravezetőnek.

Köszönjük!

 Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012