Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

A víz az úr – geoséta Veszprémben

Veszprémi tematikus sétánkon a város vizes látnivalóit keressük fel. Szemügyre vesszük a Triász tengeri élőlényeit a nemrég átadott „halalagútban”, ahol Zsoldos Márton grafikus plasztikus ábrázolásában elevenednek meg az egykori Tethys-óceán sekély tengerében fickándozó őshalak, -kagylók, -csigák és pörgekarúak.

rcs 20220205 05 700

2018 raffaicsilla ViziközmuMueum 700Tematikus időutazásunk különleges attrakciójaként bejárjuk a Veszprém vizes múltját és tárgyi emlékeit bemutató Víziközmű Múzeumot, melynek gépházából indult útjára 125 éve a város vezetékes vízellátása. A Sintér-domb és a környező vízgyűjtőterület felszín alatti vizeit összegyűjtő volt gépházban megemlékezünk Veszprém első, Tumler-féle dugattyús vízemelő szerkezetéről (1767) és a Bolgár Mihály által hosszasan szorgalmazott, 1896-ban átadott vízvezetékrendszerről.

rcs 20220205 01 700

A volt trafóházban pedig bemutatjuk, hogy városunk milyen egyéb felszíni és felszín alatti vízkészletekkel büszkélkedhet. A múzeum udvarán kifejezetten SZABAD megpiszkálni és megtapogatni a közel százéves öntöttvas berendezéseket. Sétánkat a Benedek-hegyen folytatjuk, ahol elénk tárul a városképet SÉDületesen formáló, egykor 15 veszprémi malmot meghajtó patak emblematikus szakasza. Zárásként a vizes emlékek és jelképek sorát felvonultató Jókai (egykori Hosszú) utcán sétálunk végig és idézzük fel Veszprém eddigi történetének nagy árvizeit és vízhiányos időszakait.
Aki Veszprém vízkincséről szomjazik még több információra, tartson velünk ezen a bő kétórás üdítő sétán!

rcs 20220205 04 700

 

2018 raffai csilla Vizkozmu beka 345

Geoséta dátuma és időpontja: 2022. február 5. szombat 10:00 óra
Találkozási hely: Víziközmű Múzeum bejárata (Veszprém, Kittenberger Kálmán utca 5–6.)   TÉRKÉP

Útvonal: „Halalagút” – Víziközmű Múzeum – Frick malom – Patak tér – Benedek-hegy – Jókai utca – Ranolder tér
Útvonal hossza: 2,5 km
Időtartama: 2,5 óra
Nehézsége foka: könnyű (szintemelkedés: 35 m)
Részvételi díj: felnőtt 2900 Ft, gyermeknek 6 éves korig ingyenes, 7–14 éves 2000 Ft a helyszínen fizetendő készpénzben vagy kártyával.
A Túrajó sétautalvánnyal (2900,-Ft), illetve Balaton Best kártyával rendelekzők (25%) a kedvezményt az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre írt üzenetben igényelhetik!.
Előzetes jelentkezés: szükséges az alábbi weboldalon https://turajo.hu/setaink/a-viz-az-ur-vizikozmu-muzeum-latogatassal/ vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Parkolás: ingyenes parkolóhelyek a Víziközmű Múzeum előtt vagy hétvégén ingyenes parkoló a Ranolder téren (a séta végpontján)

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Raffai Csilla geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 20 824 4675
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 A séta útvonalán kisgyermekek hordozására a babakocsi helyett inkább a kendőt javasoljuk! A séta kutyabarát:)

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a sétán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A sétaszervező a séta alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

 

 

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

BakonyBalaton Geopark Partner logo

 

 

 

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

A séta útvonalán kisgyermekek hordozására a babakocsi helyett inkább a kendőt javasoljuk!

A séta kutyabarát:)

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012