Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

FIGYELEM! A GEOTÚRA ELMARAD! Geotúra a Koloska-völgyben

Geotúránk a Koloska-völgy kapujában veszi kezdetét, ahol országos védettséget élvező gyönyörű műemlék épületektől ékes utcácskákban elevenítjük fel az egykor külön településként létező Arács történelmi-őstörténeti múltját. Első megállónkon – külön engedéllyel – megtekinthetjük az egykori Széchényi-villát, melyben jelenleg egyházi fenntartású borászati szakiskola és tanpince működik. A csodálatos fekvésű temető sírkövei között, majd a patak mentén meghúzódó két emlékpark árnyas ligeteiben megemlékezünk a település híres szülöttjeiről is.

sj 20201128 03 700

sj 20201128 01 700

Magunk mögött hagyva az egykori kanász, tehenész és erdész házát, már erdei ösvényen érjük el a Koloska-csárda fölötti tisztást, ahol választ kaphatunk arra, hogy itt miért szélesedik ki medence-szerűen, más helyeken pedig miért szűkül meredek szurdokká a völgy, hogy miért emlékeztetnek a közeli hegyek egy olyan szobára, ahol „össze-vissza tologatták” a bútorokat és még néhány itt megfigyelhető helyi jellegzetességre.

sj 20201128 02 700

A tisztást elhagyva újabb vadregényes szakasz következik a Koloska-patak természetes medre mellett, ahol újabb meglepetések várnak minket: apró vízesésektől csillogó mésztufa-lépcsők, narancsvörös vizű holtágak, őszi levelektől tarka mini-szigetek, vízbe dőlt, természetes hidakként szolgáló faóriások. A forrás visszaduzzasztott tavacskájánál, padok, asztalok csábítanak rövid pihenésre, miközben a gyerekeknek kipróbálhatják egy hatalmas, mászásra kiválóan alkalmas fűzfa ágait. Rövid pihenő után a völgyet őrző Koloska-sziklaóriásoktól kérünk bebocsájtást. Egy néhány perces szerpentinen nem mindennapi sziklaorrok mellett elhaladva érünk fel a tetőszintre, ahol újra egy másik világba csöppenünk: a fehér köves karrmező ősszel cserszömörcétől pirosló karsztbokor erdejébe, amely különleges állat-és növényvilággal lepi meg az odalátogatót. Később szikrákat csalunk ki a hatalmas tűzkövekből, meg is szólaltatjuk őket, hogy elmesélhessék, hol és miként születtek, és hogyan kerültek fehér mészkőbörtönükbe. A Tamás-hegy 315 m-es tetejéről emelkedő Jókai-kilátóból nyíló igéző panoráma feledteti velünk az oda vezető emelkedőt. Igazi élményt kínál a túrnak a záró szakasza is: az Aranyember tanösvényen ereszkedünk le a hegyről, ahol apró karsztbokor erdőfoltok váltakoznak pici tisztásokkal, ahol igézően szép kilátópontok sora fogad minket.

Találkozási hely: Balatonfüred, Arácsi vasúti megálló
GPS: 46.962294, 17.898212    Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. november 28. (szombat) 10:00 óra.
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Arács – Sándor-hegy – Koloska-völgy – Tamás-hegy – Jókai-kilátó
Geotúra hossza: 8 km
Geotúra várható időtartama: 4 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítésmentes
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2020. november 27., péntek), 16:00
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
weboldal: www.geopark.hu
Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, zseblámpa
Javasolt: fényképezőgép, távcső

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető! A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012