Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Táj Nemzetközi Napja - Geotúra a Pécselyi-medence őszi színei között

A Táj Nemzetközi Napján az őszi színpompápa öltözött Pécselyi-medencét barangoljuk be vöröslő cserszömörcék és fehér várfalak között.

A gyönyörű fekvésű Pécsely történelemről suttogó épületei közül szőlőhegyeken a Zádorvár romantikus romjaihoz sétálunk, képzeletbeli kapuján besétálunk a belsejébe, ahol a falak történelmi és földtani titkokat is rejtenek…

2017-09-26 zadorvar taj webBesétálunk a Zádorvár képzeletbeli kapuján a belsejébe, ahol a falak történelmi és földtani titkokat is rejtenek2017-09-26 zadorvar varfal web2017-09-26 zadorvar peter mutogat web

Egy szeptemberben lezárult régészeti ásatás izgalmas, friss eredményeiről is mesélünk, megtudhatunk érdekességeket, pl. hogyan került bele macskalábnyom, levél-és ujjlenyomat a téglákba...? Mi köze van a reformkori tégla-járóköveknek a középkori várhoz?Meg is csodálhatjuk a vár déli részének kibontott, szépen feltárt falát, kaputornyának maradványait, mely teljesen más képet mutat, mint korábban, törmelékekkel elborítva. Megszemléljük közelebbről a vár különböző korú építőköveit is: nem is gondolnánk, hogy milyen sok fajta és színű kőzetből építették a várat több száz évvel ezelőtt... Ezek mind más-más geológiai történetet mutatnak be.


Az északi fal sziklára épült, melyben rejtélyes lyukakat: karsztos üregeket pillantunk meg, és melyek keletkezése nyomába eredünk.   A Balaton-felvidék egyik legnagyobb tektonikai mozgása következtében kialakult tektonikai síkot is felfedezünk a sziklán.

Zador var emberrel PM vagott 690 A vár romja mellől, egy kis dombról körbetekintve a Pécselyi-medence csodás őszi színeiben, a lángba borult cserszömörce bokrokban gyönyörködünk. A háttérben megpillantjuk a Tihanyi-félszigetet és a Balaton csillogó víztükrét is. 
A hegyről lesétálva a bővizű Zádor-kút forrásának kitűnő karsztvizéből kortyolgatva szomjunkat csillapíthatjuk (a közelben régen vízimalmot hajtott ez a gyors folyású séd).

Pécsely felé bandukolva észrevesszük, hogy a túránk kezdeti szakaszától eltérő domborzaton haladunk, mivel kőzethatárt léptünk át, miközben egyre jobban érezzük a Balaton északi partjának mediterrán jellegű hatását: kis szőlőbirtokok, népi jellegű pincék és présházak mellett haladunk el.

A bájos, dimbes-dombos táj mesél és magyarázatot ad nekünk a geológiai felépítésében rejlő domborzati változatosságáról, itt ismerkedünk meg a Veszprémi Márga különleges tulajdonságaival.

Pécsely központja is tartogat még számunkra geológiai-és kultúrtörténeti érdekességeket és látnivalókat: őszi geotúránkat a Zádor-forrásból eredő és táplálkozó Örvényesi-séd hídján átkelve, a református templom mögött a Dobogó-hegy útbevágásánál zárjuk, ahol a világosszürke Nosztori Mészkő tárul fel elénk, melyben tűzkőlencséket fedezünk fel. Hogy miért és hogyan is kerültek bele ezek a mészkőbe? Majd a tűzkőlencsék elmesélik nekünk…

Pecselyi medence sziklafal PM 345Találkozási hely: Pécsely, római katolikus kápolna, (Iskola utca 142.)
GPS: 46.955895, 17.790345 Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2019. október 20. (vasárnap), 10:00 óra
Útvonal, főbb érintett látnivalók:
Pécsely – Zádorvár – Zádor-kút forrása – Pécsely
Geotúra hossza: 8 km
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: 2019. október 20. 16:00 óra
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy julianna ökoturisztikai munkatárs, geotúra-vezető, e-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. telefonszám: +36 30 491 0061.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként minimum 1 liter folyadék. Javasolt: távcső

Időjárás-előrejelzés és radarkép:
https://www.idokep.hu/idojaras/Pecsely
https://www.idokep.hu/radar

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012