Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Szent György-hegyi geotúra

A Tapolcai-medence egyik ékköve, az írók, költők által is megénekelt, lenyűgöző szépségű Szent György-hegy bazaltvulkánja lesz szombati (június 2.) geotúránk célpontja.
A heggyel a Sárkány-barlangnál (amely valójában álbarlang, majd az is kiderül, miért) kerülünk először közelebbi ismeretségbe. A hatalmas bazalttömbök közötti üreghez fűződő legenda után szó lesz arról is, miért uralkodik benne egész évben fagypont körüli hőmérséklet.Természetesen nem hagyjuk ki a hegy legnevezetesebb látványosságait, a „bazaltorgonákat” sem.20180602 SZ Tanuhegyek a  SzentGyorhy-hegyrolAmellett, hogy alulról, felülről és oldalról is megcsodáljuk őket, fény derítünk arra is, milyen módon alakultak ki. Mielőtt felérnénk a tetőre, kitekintünk a Vércse-szirt merész sziklaalakzatairól, ahonnan a Tapolcai-medence lenyűgöző látványa tárul szemünk elé. Ezután irány a hegy legmagasabb pontja, amelyet a vukánkitörések utolsó fázisában kialakult salakos bazalt borít. Innen a Szent György-hegy pompás „vulkántestvéreiben” és a Balaton látványában gyönyörködhetünk.
A túra végén autóinkkal átmegyünk a hegy déli oldalára, és a Balaton-felvidéki barokk építészet egyik legszebb emlékét, a Lengyel-kápolnát keressük fel, de megtekintjük (kívülről) a Tarányi-présházat és a mindig friss és finom forrásvizet adó Oroszlánfejű-kutat is.

20180602 SZ  Szentgyorgyhegy Lengyel-kapolna 345Találkozási hely: Raposka, parkoló a műútról lefordulva a Szent György-kútnál.
GPS: 46.849517, 17.435109
Geotúra dátuma és időpontja: 2018. június 2. szombat 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Sárkány-barlang – Bazaltorgonák – Vércse-szirt – Lengyel-kápolna – Tarányi-présház – Oroszlánfejű-kút
Geotúra hossza: 6 km
Geotúra várható időtartama: 3,5 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj: felnőtt 1000 Ft, gyerek 14 éves korig 500 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: 2018. június 1. péntek 20:00 óra

BakonyBalaton Geopark Partner logoGeotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sipőcz Zoltán, geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 419 5866, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. weboldal: www.balatongeo.hu
Facebook oldal: https://www.facebook.com/pages/BalatonGeo/206990349332392?ref=hl

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012