Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Látók és nem látók kézfogó geotúrája a Cuha-völgyben

Ez a rendhagyó geotúra két távon fog haladni. Első szakasza a látássérültekkel közös túraszakasz, melynek hossza 1km. Útvonala Porva és Vinye között 5 km, míg a további szakasz Vinyétől a Hódosi-ér mentén,plusz 9 km.

Ezen a programunkon látó és látássérült természetjárókat egyaránt várunk a Bakony szívébe, a Cuha-patak fenségesen vad szurdokvölgyébe, természetesen két túravezetővel. Egy rövid szakaszon fogunk csak együtt haladni, itt olyan módon idézzük meg a Bakony földtörténeti múltjának legizgalmasabb fejezeteit, hogy a térség kőzeteivel és megkövült élőlényeivel az első megállóban kizárólag a tapintásunk segítségével érintkezhetünk!(Melyeket az első pihenőnél a túravezetők a hátizsákjukból varázsolnak majd elő.)20170910 vinye hodos er geotura pihenoAz első pihenő után a két csoport elköszön egymástól, és az egyre vadregényesebbé váló erdei ösvényen több alkalommal farönkökön és köveken kell átkelnünk a Cuha-patak túlsó oldalára. Aki nem szeretné az egyensúlyérzékét tesztelni, vízálló bakancsban, gumicsizmában, szép idő esetén akár mezítláb is belegázolhat a kristálytiszta, sekély vízbe! Fejünk felett kanyarog az ország legszebb nyomvonalon haladó erdei vasútja, melynek megépítése bravúros mérnöki megoldásokat igényelt.345 Több alkalommal gyönyörködhetünk a síneket hordozó kecses, boltíves viaduktokban, ragyogó fehér mészkővel falazott alagutakban, merészen keskeny, robbantással kialakított sziklaereszekben és néha hallhatjuk a rajtuk robogó vonatok zakatolását. Egy helyi kőzet és kövületgyűjteménynek is beillő vasúti emlékmű is őrt áll az ösvény mellett, ahol néhány érdekes vasúttörténeti eseményt villantunk fel.

Két barlang és egy forrás koronázza meg ezt a túraszakaszt. Vinyére érve lehetőség van lecsatlakozni a túra további részéről és a Kőpince Vendégházban frissítők, étkezés mellett megvárni a vonatot és a hosszú túráról visszaérkezőket.

A továbbhaladókkal az egykori Pannon-tó 10 millió éves strandjára látogatunk el, valódi selymes érintésű homok és a parti hullámverésben gömbölyűre formált kavicsok közé. Meghódítjuk a 4000 éves földsáncok birodalmát, megidézve Európa történelmének hajnalát, majd zseblámpával felfedezünk egy különleges barlangot, ahol egy borz volt az utolsó bizonyított lakó. Utolsó állomásunk egy szenzációs helyszín, ahol egy ementáli sajtra emlékeztető barlangban bújócskázhatnak a gyerekek, a felnőttek pedig megismerhetik rendkívül izgalmas kialakulását. A geotúra teljes vonalán mintegy 200 millió év földtörténeti múltja elevenedik meg, megcsodálhatjuk a megkövült tengeraljzatok sorát és megérinthetjuk megkövült élőlényeinek gyönyörű formájú vázait.

MBTK Zabrak Karoly 345Találkozási hely: Veszprém vasútállomás, Veszprém Jutasi út 34.
Találkozás mindkét túravezetővel, Sárdy Juliannával és Pongráczné Zsuzsival vasárnap reggel 8-kor a veszprémi vasútállomáson a jegypénztáraknál. A vonat 8:15-kor indul Győr irányába, ahonnan a csapat Porva-Csesznek vasúti megállóban száll le.
Sok szerettel várjuk a Győr felől érkezőket is, velük 9:10-kor találkozunk a Porva-Csesznek vasútállomáson.
GPS: 47.1186855,17.9114834
Geotúra dátuma és időpontja: 2017. szeptember 10.(vasárnap), 08:00
Útvonal (főbb érintett látnivalók):
1.szakasz: Porva-Csesznek vasútállomás-Vinye felé vezető úton (5km, ebből 1 km a látássérült túrázókkal közös szakasz)
időtartama: 4 óra
2.szakasz: Vinye-Hódos-ér- 400 éves földsáncok-Likas-kő-Vinye (14 km)
A 2. szakasz geotúra időtartama: 7 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses: 850 Ft/felnőtt, 400 Ft/gyerek, a kísérői ingyenes
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2017.szeptember 09.), 16:00
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, l20 eves BFNPI 150ehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

A Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, idén ünnepli 20-ik évfordulóját. További programokért és érdekességekért kattints a logóra!

 

vinye hodos er17 700

vinye hodos er41 700

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012