Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra a földtudományi sokféleség világnapján egy őskori kovabányában a megújult Sümegi Mogyorós-domb TT látogatóhelyén

2019 gtv kepzes sumeg web

Ez a térség a magyar geológusok „mekkája” – közel 150 éve zarándokolnak ide tanulmányozni a hihetetlenül gazdag földtani képződményeket. Évtizedeken keresztül itt zajlottak az egyetemi diákság nyári, egy hónapos terepgyakorlatai is. A történet azonban jóval korábban kezdődött…
5000 éve már a köveket jól ismerő ősi tűzkőbányászok vájták agancsszerszámaikkal a sümegi Mogyorós-domb értékes nyersanyagát. Később kelta harcosok keresték a vasat, majd római légiók törték a követ a térséget átszelő utakhoz. Évszázadokon át számos mészkőfejtő termelte a környéken a középkori vár és a házak építőanyagát.

ag 20241006 06 700

ag 20241006 03 700

A kőbányászatnak köszönhetjük a híressé vált ősmaradványokat is. A „sümegi ősteknős” kréta kortársai pogácsa formájú korallok, tülök alakú kagylók voltak. Félméteres tornyos csigák, kéttenyérnyi osztrigák, kalapnyi tengeri sünök éltek az eocén tengerben, és akkor még nem is szóltunk a sümegi Vár-hegyet alkotó sok milliárdnyi tengeri liliomról.
A Rendeki-hegy lábát három tenger (bádeni, szarmata, pannon) mosta a harmadidőszakban, de előtte még hatalmas kőgörgetegeket sodró, vad folyó kanyargott ezen a vidéken. A Pannon-tóból szigetként kimagasló sümegi Vár-hegy körül gyöngykavicsot őrölt a hullámverés. Pár millió éve tűzhányók fénye világította be a délnyugati égboltot, majd a jégkor fagyos szelei csiszolták fényesre és élesre a tundra kvarckavicsait. Nem is oly rég langyos karsztforrások ontották vizüket a Marcalt tápláló Meleg-vízbe.
Jóval-jóval korábban a Tethys sós vizében képződött a Fődolomit és a híres Dachsteini Mészkő. Nyirád környékén pedig trópusi mállásból származó vörös bauxit borította be az ősi karsztos felszínt 60 millió éve.

Ma mindezt egy teljesen megújult bemutatóhelyen ismerheted meg, mely egy nagyon fontos régészeti lelőhely és egy földtani alapszelvény valamint a szintén új Ősteknős tanösvény kiinduló pontja is egyben!

 A túra után – önköltséges alapon – lehetőség nyílik a Sümeg értekeit bemutató Ramasetter-ház meglátogatására!

 

Találkozási hely: Sümeg, Kővakő Camp bejárata melletti parkoló
GPS koordináta: 46.964525, 17.292405 TÉRKÉP
Geotúra dátuma és időpontja: 2024. október 06., (vasárnap) 10:00 óra.
Geotúra hossza: 4 km  
Geotúra várható időtartama: 4 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítésmentes, a fakultatív programelemet jelentő Ramasetter-ház látogatása díjköteles: 6–18 éves korú diák: 500,-Ft/fő; Felnőtt: 1.000,-Ft/fő.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja e-mailen az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, név és mobiltelefonszám megadásával.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, 2024. október 05., (szombat) 16:00 óráig.

Geotúra-vezetők neve és elérhetőségei:
• Ancsin Gergely
, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, mobiltelefonszám: +36 70 265 8396, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
• Futó János,
geológus

További hasznos információ:
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, messzelátó.  

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút:  mavcsoport.hu

A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. A geotúra-vezető a program során készült fotókat felhasználhatja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, hogy a geotúra előtt jelezze!

  

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012