Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Sárkány geotúrák a Szent György-hegyen

Két geotúrával is nyílik lehetőség bekapcsolódni az immáron hetedik alkalommal megrendezett hatalmas sikerű eseményhez: a Szent György-hegy hajnalig három napos fergeteges programkavalkádjához!

sj 20200920 01 700sj 20200920 02 700

A 10:00 órakor a Raposkai parkolóból induló délelőtti túrához 11:00 órakor is be lehet kapcsolódni a Lengyel-kápolnánál, de 14:00 órakor egy második geotúrát is indítunk a Lengyel-kápolnától.
A Szent György-hegy nyitott pincéi között kanyargó geotúránkon felfedezzük a hajdan tüzes, lávát ontó, de mára tüzes borokat termő, szőlőheggyé szelídült vulkánunkat: a Szent György-hegyet! A hegyet körbefutó panoráma útvonalon megindítóan szép tájban gyönyörködhetünk. Menet közben kápolnákat, présházakat, forrásokat ejtünk útba, és kézzel fogható közelségbe kerülünk a hegy páratlanul gazdag vulkáni formakincsével.
Íme négy ok, amiért kihagyhatatlan ez a geotúra:
1. A tető meghódítása előtt meglátogatjuk az oroszlánfejet ábrázoló domborművéről elnevezett forrás kutat, valamint a hegy két kiemelt műemlékét: a Tarányi-présházat és a Lengyel-kápolnát.
2. A tetőszintre feljutás kissé meredek, de megéri a fáradozást: a térség talán legszebben kifejlődött bazaltorgonáinak oszlopcsarnoka áll őrt közvetlenül az ösvény mellett! És ez csak az egyik szenzáció: menet közben felfedezzük a Szent György-hegy „sárkányának” a nyári melegben is hideg lehelletét árasztó, ritkaságszámba menő, bazaltban kialakult üregeit is! És persze a kellemesen hűvösben meghallgathatjuk a hozzájuk kapcsolódó, lebilincselő hangulatú legendát.
3. A hegy tetejéről megcsodálhatjuk a Tapolcai-medence lélegzetelállító, vulkáni tanúhegyekkel díszített látványát!
4. A túra után lehetőség nyílik elvegyülni a Szent György-hegy „nyitott pincék hajnalig” vendégszerető közegébe, vagy kibővíthetjük a programot a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközponttal, ahol megtekinthetjük a „Csodálatos karszt” interaktív kiállítást és csónakázhatunk a barlang langyos, türkizkék vizén! A túra résztvevői számára a látogatóközpontba kedvezményes belépést biztosítunk (felnőtt jegy helyett kedvezményes jegy)! A Nyitott Pincék rendezvény látogatása önköltséges, de a túra résztvevőinek nem kell karszalagot váltani.
Figyelem: aki a Tapolcai-tavasbarlangba szeretne a túra napján bejutni, feltétlenül vásárolja meg jegyét online a belépőt több nappal előtte, mert nagyon telítettek a látogatólétszámok ebben az időszakban

sj 20200920 03 700

sj 20200920 04 700

Találkozási hely: 1. túra: Raposka, Fő utcai elágazás után a Szent György-kútnál lévő parkolóban;
GPS: 46.849504, 17.435094 TÉRKÉP ITT
2. túra: Lengyel-kápolna előtti kereszt lábánál
GPS: 46.835412, 17.450163 TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2024. június 1. (szombat) 1. túra 10:00 óra; 2. túra 14:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): találkozási hely – Oroszlánfejű-kút – Tarányi-présház – Lengyel-kápolna – Sárkány-likak – bazaltorgonák – tetőszint – találkozási hely.
Geotúra hossza: 5 km
Geotúra várható időtartama: 3,5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: teljes ár: 3000 Ft/fő; gyermek, nyugdíjas 1500 Ft/fő
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy  e-mailen
Jelentkezési határidő:
a túrát megelőző napon 16:00 óráig, a megadott elérhetőségeken.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő, innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

 

BakonyBalaton Geopark Partner logo

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu | Hajó: bahart.hu

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012