Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geobotanikai túra Halimba és Padragkút gyógynövényei és földtani kincsei között

Túránk első helyszíne az avarok óta lakott, erdővel borított lankák ölelésében megbújó Halimba, ahol hazánk egyik leggazdagabb gyógynövénytermő vidékének kivételes klímáján tavasztól késő őszig magunkba szívhatjuk a gyógynövények illatát.

sj 20220507 01 700

Itt élt és dolgozott 1947 és 1990 között Dr. Szalai Miklós „gyógynövényes pap”, akinek példa értékű életét, és kiemellkedően gazdag hagyatékát őrzik és táplálják a nevét viselő gyógynövényeskert bemutató és oktatóközpontban. Itt (csekély belépődíj ellenében) alkalmunk lesz részt venni egy 1 órás színes-szagos programon, ahol a virágos ágyásoktól a teakeverékeken keresztül a mindennapi kozmetikumokig megismerhetjük Szalai Miklós máig gyümölcsöket termő életútját is.

sj 20220507 02 700

Túránk második részében az élő virágok után a köveket is életre keltjük. A tekintélyt parancsoló padragi sziklaóriások tövében kanyargó kiszáradt patakmederben haladva az idő ösvényét is járjuk, ahol egy 40 millió évvel ezelőtt virágzó tenger élettől eleven aljzatára nyitunk kaput. A Szent László pénzéről szóló történet a magyar mondavilág egyik legszebbike, melynek főszereplőjével az apró, ám az egysejtűek világában mégis óriásinak számító, mérnöki bravúrral és művészi szépséggel megkomponált ősmaradványaival is megismerkedhetünk. Menet közben üde források és feketén ásító barlangok bővítik az érdekes, szép és izgalmas helyszínek tárházát.

sj 20220507 03 700

Találkozási hely: Halimba, Polgármesteri Hivatal, Petőfi Sándor utca 16.
GPS:
 47.032496, 17.535492 TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2022. május 7. (szombat), 9:00 óra
Geotúra hossza: 16 km
Geotúra várható időtartama: 7 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 1500 Ft, gyerek 800 Ft.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Online jegyvásárlásért kattints IDE!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2022. május 6. (péntek) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul és maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012