Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Szentgáli tűzköves geotúra az ősember nyomában

Geotúránkon a híres szentgáli tűzkő nyomába eredünk. Impozáns sziklafalak, izgalmas földtani értékeket mutató kőfejtők, gyönyörű erdei környezet, csodálatos kilátás, és mindenek előtt az őskori tűzkőbánya miatt érdemes eljönni. Geotúránk első állomásán a Tűzköves-hegy impozáns bányaudvaraiba kukkantunk be, ahol a földszerkezeti mozgások hatalmas erejét csodáljuk meg. Átvágjuk magunkat a Tűzköves-hegyi barlangot rejtő bozóton és a barlang bejáratánál sok érdekességet hallhatunk a fokozottan védett barlangokról, és a denevérekről.

sj 202203121 01 700

Ezután egy vadcsapáson felkaptatunk a hegytető szálerdejébe, ahol a mészkőfejtő gödrök között egy jura időszaki kőzeteket rejtő régi kőbányába érkezünk. Mangángumós mészköveket és megkövült csigaházra emlékeztető ammonitesz vázakat rejtő kőzeteket fedezhetünk fel, miközben megidézzük az egykor itt hullámzó tengerek lebilincselően gazdag élővilágát. A közelben tengeri liliomoktól csillogó, lemezes szerkezetű impozáns mészkőkibúvást ejtünk útba.
Az erdő fái között utat keresve egy tisztáson újabb meglepetések várnak minket, majd megcélozzuk geotúránk fő attrakcióját: a pengeéles tűzkőtörmelékkel borított út elvezet minket a több évezredes, ősi kovabányászat fejtőgödrei közé, ahol még a vakondtúrások is tűzkődarabokból állnak…számos darabon felfedezhetjük a pattintott kőkorszak itt élő embereinek keze nyomát. Utunk utolsó szakaszán csodálatos kilátás nyílik a Bakony hegyeire, a túrán hallottak megkapó összegzéseként.

sj 202203121 02 700

sj 202203121 03 700

Találkozási hely: Szentbékkálla, Szentgál, Kisboldogasszony-templom
GPS:
 47.111968, 17.734235  TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2022. március 12. (szombat), 9:00 óra
Geotúra hossza: 5 km
Geotúra várható időtartama: 8 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 1500 Ft, gyerek 800 Ft.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2022. március 11. (péntek) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012