Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Téli túrák: kalandozás Salföld kincsei között, nem csak a kövek nyomában!

Téli túránkon Salföld és környékének egyedülálló atmoszféráját ismerhetjük meg: népi és egyházi építészet remekei, világviszonylatban is egyedülálló földtani ritkaságok, és télen is üdén zöldellő, a közelmúltban védettséget elnyerő növények társulásai kerülnek terítékre.

sj salfold mintatura 01 700

Ezen a testet, lelket felpezsdítő geotúrán a Káli-medencének egy olyan területét fedezzük fel, ami a téli időszakban is jól járható, és az útvonalra felfűzött látnivalók talán még mutatósabbak, fenségesebbek ebben a fagyos évszakban. Bemelegítésként – ez alkalommal belépőjegy váltása nélkül – körbesétálunk a Salföldi Major hagyományos gazdálkodást bemutató épületei, szerszámai és a téli időszakban is szabadban tartott ősi magyar állatfajták között. Ezután megcsodálhatjuk a település műemlék épületeinek sorát, és felvillantjuk történelmünk ide kötődő legizgalmasabb fejezeteit.

sj salfold mintatura 03 700

A falu határában, a világon egyedülállóan a Káli-medencében kialakult kőtengerek egyikével ismerkedünk meg. Az interaktív Pannon-tó bejáráson több mint 8 millió évet utazunk vissza az időben, találkozunk a mára kihalt élőlényekkel, iszunk a tó vizéből, majd bemerészkedünk az évmilliókkal fiatalabb egykori felszín alá, és megpróbáljuk modellezni, hogyan készült a természetes beton titkokkal teli föld alatti kamrákban.
A téli erdő rejtekében felfedezzük a történelmi viharok tépázta, de egykori dicsőségét máig őrző pálos kolostor ódon falait, ahol megragadjuk az alkalmat, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendről szóljunk egy-két szót.
Visszafelé érdemes vállalni a rövid kaptatót a Csönge-hegy gerincére és egy szakaszon letérni a jelzett turista útról, mert nem mindennapi sziklatornyok és páratlan kilátópontok sora rejtezik a vadregényes erdő mélyén...

sj salfold mintatura 02 700

Találkozási hely: Salföldi Major
GPS: 46.836624, 17.549983  TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 202X. xxxxx xx., szombat, 10:00 óra
Geotúra hossza: 8–9 km
Geotúra várható időtartama: 4 óra
Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Geotúra jellege: térítéses: 1500 Ft/felnőtt; 800 Ft/gyerek
Előzetes jelentkezés: szükséges, a túra időpontját megelőző nap (202X.XX.XX. péntek) 21:00 óráig, módja: telefonon vagy e-mailen
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a  túravezetőnek.

Köszönjük!

 Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012