Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

FIGYELEM! A GEOTÚRA ELMARAD! Odvaskői geotúra a Boroszlán tanösvényen

A mindössze 7 km hosszú, kultúrtörténeti értékeket, változatos élőhelyeket, különleges sziklaalakzatokat, barlangokat, pazar kilátó pontokat felvonultató Boroszlán tanösvény a sok látványos helyszín mellett gazdag téma kínálattal kényezteti a túra résztvevőit.

sj 20201121 02 700

Csak néhányat kiragadva: a tanösvény névadója a novemberi erdőben is örökzölden ékeskedő Babérboroszlán. Erről az elegáns kis növényről több érdekesség kiderül a túra során. Az Odvaskő beszédes földrajzi név, története szorosan kapcsolódik a kereszténység előtti világhoz, később a Bakonybéli Bencés Apátság történetéhez, amiből szintén kapnak egy kis ízelítőt a résztvevők. Talán meglepő, hogy több, mint 2000 késő bronzkori halomsírt rejtenek a Bakony erdei. Ezek közül kettőt is útba ejtünk, így sort keríthetünk egy kis régészeti ismeretterjesztésre ebben a rendkívül izgalmas témában. Nyitó gondolatként álljon itt annyi, hogy ez a jelenség világviszonylatban egyedülálló: csak a Bakonyban alakult ki ilyen nagyságrendű, tömeges halomsíros temetkezés! Végül, de nem utolsó sorban bemerészkedünk a Bakony legrégebben dokumentált barlangjába, melynek falát zseblámpáinkkal fogjuk vallatóra s az így kibontakozó karsztos formák segítségével szó szerint is fényt derítünk a barlang keletkezésének nem mindennapi körülményeire.

sj 20201121 01 700

sj 20201121 04 700

Találkozási hely: Hotel Odvaskő Panzió és Étterem melletti parkoló
GPS: 47.283418, 17.711036    TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. november 21. (szombat) 10:00 óra.
Geotúra hossza: 7 km
Geotúra várható időtartama: 4–5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítésmentes
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2020. november 20., péntek), 16:00
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
weboldal: www.geopark.hu
Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, zseblámpa
Javasolt: fényképezőgép, távcső

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető! A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012