Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra az ősember festészete nyomában (LÉTSZÁM BETELT!)

Kedves érdeklődő! A túra betelt, szívesen ajánjuk figyelmedbe további, vasárnap induló geotúráinkat!
Geotúránk kezdéseként Lovason egy pici, de nagyon érdekes kiállítást nézünk meg, ahol a közelben található őskori festékbányából előkerült régészeti anyagot fedezhetsz fel. A Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett haladunk, majd egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk (Miske-szikla), melynek legimpozánsabb szöglete a völgy fölé meredő „mészkőborda”. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra.20180506 Felsoors Forras-hegyi tanosveny 700 Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál” folytatjuk, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót) meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül.
A falu északi részén az európai hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen is végigballagunk, ízelítőt kapva a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl világából. Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket csodál meg a Malom-patak vizében), annak érdemes átküzdeni magát a tanösvény alatt megbújó galériaerdő néhány méterén. Innen a rövid túra résztvevői visszasétálnak a zöld jelzésen vissza sétálnak Lovasra, a hosszú túra pedig a festői szépségű Malom-völgy mohos sziklái között kanyarog tovább.
Az őskori festékbánya cinóber színű gödrei és sziklái között az eredeti helyszínen próbálhatjuk ki a Neandervölgyi ősember csoport által használt földfestéket, és megismerhetjük azt a környezetet, mely tartalmát és korát tekintve jelenleg egyedül álló Európában, hasonló helyet csak az afrikai kontinensen találunk!
Vissza felé a Király-kúti-forrásnál megtöltjük kulacsainkat, majd a hasonló nevű völgyben már a patak másik ága kísér minket a szép erdei környezetben, ahol még egy barlangba is bekukkantunk.

20180506 Felsoors Miske-szikla tavasszal 345Találkozási hely: Lovas, Polgármesteri Hivatal, Fő u. 8.
GPS: 46.993168, 17.958686    TÉRKÉP
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. május 24., vasárnap, 12:00 óra
Geotúra hossza: hosszú túra: 12 km; rövid túra: 6 km
Geotúra várható időtartama: hosszú túra: 6 óra, rövid túra: 3,5
Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 15 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, 2020 május 23., szombat 16:00 óra.
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló, zseblámpa. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

A járványügyi helyzet miatt fennálló korlátozások:
– a túrákon maximálisan 15 fő vehet részt;
– a túra résztvevői között a 1,5 m távolságot kell tartani;
– a regisztráció alatt maszk vagy sál viselése kötelező.
A túravezető gumikesztyűben állítja ki a nyugtát és veszi át a túra díját, amit lehetőség szerint pontosan kiszámolva hozzanak magukkal a részvevők.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012