Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 144

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Barlangok Hónapja: Geotúra a Koloska-völgyben + Geofoglalkozás családoknak a Lóczy-barlangnál

A Magyar Nemzeti Parkok márciusban hazánk látogatható barlangjait kívánják megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok, így a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság is különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

A Barlangok Hónapja alkalmából a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és Bakony–Balaton UNESCO Geopark kedvezményes programajánlattal várja a látogatóit, melynek keretében az érdeklődők interaktív geotúrán ismerhetik meg a Koloska-völgyet.

Ezen felül a geotúra felnőtt résztvevői kedvezményes belépőjegyet válthatnak a Lóczy-barlangba.

20180428 jokai babaleves koloska-volgy 700

Geotúránk bevezető szakasza alkalmat ad arra, hogy felidézzük az egykor külön településként létező Arács történelmi múltját és megemlékezünk híres szülötteiről a temető sírköveinek, országos védettséget élvező gyönyörű műemlék épületeinek segítségével.

Elhagyva a települést kellemes, pihentető ösvényen a Sándor-hegy mellett kanyargó ösvényen érkezünk meg a festői szépségű Koloska-völgybe, ahol egy teljesen új világba csöppenünk. Csillapíthatatlan kíváncsiságunk itt sem hagyhat cserben minket: választ kaphatunk arra, hogy miért szélesedik ki medenceszerűen, majd szűkül meredek szurdokká a völgy, amelyben haladunk, mért emlékeztetnek a közeli hegyek egy olyan szobára, ahol „össze-vissza tologatták” a bútorokat, és még egy sor más kérdésre.

20180428 koloska-volgy szikla 345

A tisztást elérve a karsztvizekkel kötünk ismeretséget a forrás visszaduzzasztott tavacskájánál, miközben a gyerekeknek kipróbálhatják egy hatalmas, mászásra kiválóan alkalmas fűzfa ágait. Rövid pihenő után a völgyet őrző Koloska-sziklaóriásoktól kérünk bebocsájtást. Egy néhány perces szerpentinen nem mindennapi sziklaorrok mellett elhaladva érünk fel a tetőszintre, ahol újra egy másik világba csöppenünk: a fehér köves "ördögszántás" karsztbokor erdejébe, amely különleges állat-és növényvilággal lepi meg az odalátogatót.

Tamás-hegy 315 m-es tetejéről emelkedő Jókai-kilátóból nyíló igéző panoráma feledteti velünk az oda vezető emelkedőt. Ezután egy kis ereszkedés következik, közben megpihenhetünk egy griffmadár-fészket idéző rejtélyes kőkoszorúban, ahol szikrákat csalunk ki a hatalmas tűzkövekből.

Lóczy-barlang gigantikus ferde mennyezetén üldögélve a 220 millió éves Füredi Mészkő tűzkőgumókkal mintázott vastagpados megjelenését csodálhatjuk meg, amihez háttérképül a Balaton szolgál.

 

Ezután bebocsátást nyerünk a Lóczy-barlangba és megcsodálhatjuk a föld alatti világ rejtett titkait. lóczy 004 345 ecs felirat

Összefoglalva geotúránk állomásain a Föld történetének középidejébe induló idővonatra válthatunk jegyet.

Képzeletben elénk tárul a Tethys-óceán végtelen víztömege: megidézzük élettől nyüzsgő zátonyait, lemerülünk langyos, jól átvilágított vizeibe, és nem félünk leszállni mélységeibe, a sötétség birodalmába sem, ahol a tengeralatti vulkánosság bíbor színben izzó lávakígyói vezetnek minket.

Utunk során nemcsak közvetlen közelről vesszük szemügyre, hanem meg is másszuk, megtapintjuk, „megcsepegtetjük”, és madártávlatból is megnézzük ennek a csodálatos letűnt világnak kézzelfogható emlékeit, a legkisebbeknek pedig geomesével kedveskedünk, ami egy ősöreg szikla és egy kis gyík barátságáról szól.


Találkozási hely: 
Balatonfüred, Arácsi vasúti megálló barlangolas 2018 loczy gyerekfoglalkozas 345
GPS: 46.962294, 17.898212    Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2019. március 10. (vasárnap), geotúra: 10:00 óra; geofoglalkozás: 14:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Arács – Sándor-hegy, Koloska-völgy – Tamás-hegy – Jókai-kilátó – Lóczy-barlang
Geotúra hossza: 8 km
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft. A Lóczy-barlangban kedvezményes belépővel vehető igénybe a geoprogram (400 Ft).
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2019. március 09., szombat), 16:00
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, zseblámpa
Javasolt: fényképezőgép, távcső

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

A Barlangolás kampányról, a különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekről itt olvashattok:

Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja - Magyar Nemzeti Parkok

Az országos kampányról itt olvashatjátok az összefoglalót a nemzeti parkunk (BfNP) honlapján.

Nemzeti parkunk programjait, kedvezményeit itt találjátok: https://www.bfnp.hu/hu/programok

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012