Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

GEOTÓP nap – Szent György-hegy – Haláp „duplavulkános” bazalt geotúra

Szüretre időzített geotúráinkon élvezetes formában fedezhetjük fel a hajdan tüzes lávát ontó, mára tüzes borokat termő szőlőhegyekké szelídült vulkánjaink legszebb gyöngyszemeit. Ez alkalommal a Szent György-hegy és a Haláp tetejéről gyönyörködhetünk a megindítóan szép panorámában, útközben változatosabbnál változatosabb vulkáni formákkal kerülhetünk kézzel fogható közelségbe.panorama Balaton-felvidek 700Íme négy ok, amiért kihagyhatatlan ez a geotúra:
1.    1 programon 2 vulkán tetejéről is megcsodálhatjuk a Tapolcai-medence lélegzetelállító, vulkáni tanúhegyektől hemzsegő látványát!
2.    1 programon 2 vulkán csodálatos, egymástól teljesen különböző formakincsében is gyönyörködhetünk: a Szent György-hegyen a térség talán legszebben kifejlődött bazaltorgonáinak oszlopcsarnoka áll őrt közvetlenül az ösvény mellett, és két ritkaságszámba menő, bazaltban kialakult barlangüreget is felkeresünk.
3.    Ezúttal nem kell felkapaszkodnunk a tetejérekultúrtörténeti körsétánkon Meglátogatjuk az oroszlánfejet ábrázoló domborművéről elnevezett forrást, valamint a hegy két kiemelt műemléket: a Tarányi-présházat és a Lengyel-kápolnát. A félősebbek borzonghatnak az elhagyatott, kísértetjárta hírben álló Ify - kápolnánál.
4.    Aki nem fárad el a Szent György-hegyi „geo/kultúrtörténeti” körúton, az néhány perces autózás után velünk tarthat második vulkánexpedíciónkra: A Haláp lebilincselő látványt nyújtó  körvonalát csodálva mozgásba lendítjük a lávatesteket, és megmozdítjuk a negyedik dimenziót: magát az Időt, melynek szárnyán visszarepülhetünk egy 3–4 millió évvel ezelőtti forró és mozgalmas világba! Egyúttal életszerű képet alkothatunk a Balaton-felvidéki vulkánosságról.Haláp DKi lábánál 7004.    Zalahalápra visszasétálva sorba járjuk a falu gazdag történelmi múltjának kedves emlékeit és a közelmúltban született látnivalóit, melyekből csak úgy árad a kő szeretete. Közben izgalmas és megdöbbentő részleteket tudhatunk meg a falu múltját meghatározó bányászatról és szőlőművelésről.

orgona szgy 345Találkozási hely: Tapolca, Vasútállomás
GPS: 46.877018 17.428764
Geotúra dátuma és időpontja: 2018. október 14. (vasárnap), 11:30 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): 1. szakasz: Szent György-hegy, 2. szakasz: Haláp
Geotúra hossza: 
5 km + 5 km
Geotúra várható időtartama: 3,5 óra (Szent György-hegy) + 2 óra (Haláp)
Geotúra nehézsége:
könnyű-közepes
Geotúra jellege:
térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft/fő, gyerek 400 Ft/
Előzetes jelentkezés:
szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám megadásával
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő:
a túrát megelőző napon (2018. október 13.), 16:00

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, zseblámpa.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://menetrendek.hu/ | Vasút: https://www.mavcsoport.hu/

20171007 szentgyorgyhegy lengyelkapolna geotura 700

 A Nyitott Balaton további programjaiért kattints a képre!
nyitott balaton 2018 osz

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012