Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Levendula Hetek – Levendulás-tűzhányós geotúra

A Levendula Fesztivál keretén belül egy rövid és egy hosszabb geobotanikai túrát indítunk a virágba borult híres történelmi ólevenduláson keresztül a Csúcs-hegyi-hévforrásbarlanghoz.Kulso to panorama Tihany Vers Jozsef 700Utunk az Apáti-kávézótól indul. Felérve a gerincre egyszerre nyílik kilátás a Külső- és Belső-tóra, miközben választ kaphatunk egy sor kérdésre: 
- valóban sziget volt Tihany?
- A Külső-, és Belső-tó a Balaton maradványa?
- Mi az a „hideg légtó”?
- Miért volt nehéz a tihanyi férfiaknak feleséget kapni a közelmúltig?A tihanyi öreg levendulás Vers József 345
A híres történelmi Levendulásban gyönyörködhetünk a virágzó bokrokban, és egy sor érdekességet megtudhatunk a növényről, és Tihany történelmi múltjáról, ami összefonódótt az illatos levendulával. E lélekemelő pihenő után a Lóczy Lajos gejzírösvényen haladunk tovább, vulkáni tufalépcsőkön lépkedve. A fölénk magasodó részben vulkáni, részben gejzirit sziklafalak mentén a Nyereg-hegy - már a rómaiak idejében sánccal és őrtoronnyal megerősített stratégiai - vonalán haladunk a Csúcs-hegyi hévforrásbarlang felé, aminek mind a belsejét, mind a tetejét birtokba vesszük. (Közben fény derül a ”kerek tetőablak” titkára!) . A hegy oldalán kanyargó ösvény mellett szürkés vulkáni rétegek, majd a vulkánosságot kísérő-és követő – szintén az egész félsziget területére kiterjedő – hévforrás-tevékenység hófehér, girbegurba rétegződésű, megkapóan mozgalmas falai tornyosulnak fölénk. Rejtélyes oszlopos formák keresztmetszeteit is felfedezhetjük a sziklafalban.

Sajkod egyik utcácskáján kapaszkodunk fel az Apáti-hegy kilátópontjára, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Külső-tóra. Innen ereszkedünk le a híres történelmi levendulásba, az öreg-levendulásba, ahol igazi virágünnep fogad minket. Aki még nem látta a tihanyi levendulavirágzást, az ne hagyja ki ezt az alkalmat! Semmilyen fénykép nem adhatja vissza ezt a csodálatos hangulatot, látványt és illatot!

Miután kigyönyörködtük magunkat a virágpompában, felkapaszkodunk a Tihanyi-félszigetet nyugatról szegélyező, csodálatos panorámájú Nyereg-hegyre, ahol a  Csúcs-hegyi hévforrásbarlangot vesszük célba elsőként, melynek mind a belsejét, mind a tetejét birtokba vesszük. A hegy oldalán kanyargó ösvény hamarosan újabb látványosságot kínál számunkra: a szürkés vulkáni rétegek tetején a vulkánosságot kísérő és követő hévforrás-tevékenység hófehér, girbegurba rétegződésű, megkapóan mozgalmas falai trónolnak. Ezen a ponton a rövid túrán résztvevők visszaereszkednek a találkozási pontra, a hosszú túra résztvevőivel pedig visszatérünk a Csúcs-hegyre, ahonnan egy meredek ösvényen leereszkedünk a nyugati gerincről, majd átvágunk a szőlők között haladó szekérúton, és máris a félsziget szívében találjuk magunkat.

A Belső-tó partjára érve, az egykori gejzírmezőre érünk, ahol néhány lépésre egymástól egy több millió éves „hévforrás-város” „középületeit” járhatjuk sorba: a Hármashegyi-kúpot, a Gombakúpot és az Átjáró-barlangot. Felkapaszkodunk az Aranyház néven elhíresült „Fellegvárra”, végül a "Hármas-hegyi-kúpról" tekintünk le, melynek „tetőteraszáról” a Balaton- felvidék egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük!

A szürkemarhák és ürgék legelője mellett elhaladva érünk a faluba, ahol a házak és kerítések lábazataiban köszönnek vissza Tihany kövei.

Túránk a Levendula Ház Látogatóközpontnál ér véget, ahol megújult interaktív kiállításunkkal, és levendulás finomságokkal várjuk a betérőket.

Találkozási hely: Tihany, Őrtorony kilátó parkoló
GPS: 46.921406, 17.857116
aranyhaz emberek 345Útvonal (főbb érintett látnivalók):
Geotúra dátuma és időpontja: 2018. június 22. (péntek), 9:00 óra
Geotúra hossza: 4 km
Geotúra időtartama:
3 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
G
eotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft/fő, gyerek 400 Ft/fő
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobiltelefonszám megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2018. június 21., csütörtök) 18:00 óráig
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.
szurke belso to Berzevici Rita 345

Szükséges felszerelés: szendvics, innivaló, esőkabát, zárt (kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló) cipő, fényképezőgép, távcső.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu | Hajó: http://www.balatonihajozas.hu/Hajozas/Menetrendi-jaratok | Komp: http://www.balatonihajozas.hu/Hajozas/Kompmenetrend

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

Tipp:
A geotúrát követően érdemes a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontot is meglátogatni a Belső-tó partján, a szürkemarhák és ürgék legelője mellett, ahol a túrák során szerzett új információkat is tanulmányozhatjuk a félsziget természeti értékeiről és a geológiai múltjáról szóló megújult interaktív és érdekes kiállítás keretében, és ahol levendulás finomságokkal várjuk a betérőket!

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012