Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Nemzetközi Föld Napja Föld Kincsei Geotúra: Úrkúti-Őskarszt és Kab-hegy

Föld kincsei geotúra: 11+3 km a Föld nevében, a Földért!
Kincskereső geotúránk egyik küldetése, hogy megéljük, hogyan lehet a Föld kincseihez környezetszennyező járműveinket hátrahagyva, saját bioenergiáinkat használva, alázattal és tisztelettel közeledni.Utunk során nem tudunk kihagyni egy 45-50 perces (kb. 3 km hosszú) erdei, nyílegyenes aszfalt utat, ahová nem lehet kocsival behajtani. Kiváló alkalom, hogy képzeletben átalakítsuk idővonallá, és millió éveket sétáljunk rajta oda és vissza! Minden állomáson újabb fotók és kőzetek kerülnek elő a hátizsákjainkból, melyekkel egy újabb fejezetet lapozunk fel a Föld és a Bakony földtörténeti krónikájából.2017 04 23 SJ urkut 700 A geotúra másik küldetése, hogy az út során talált kincseket a szívünkben gyűjtsük: nem hozunk és nem viszünk el semmit, csak ennek a vidéknek a szeretetét a szívünkben.
1. kincs: a Tönkölyös-víznyelő, más néven Fortuna-barlang. Különlegessége, hogy a kréta tenger elöntéséről tanúskodó tengeri liliomok váztörmelékei olyan hatalmas mennyiségben halmozódtak fel itt, hogy ebben az anyagban található a barlang! Kikristályosodott kalcit-vázaik szikrázóan ragyognak a napfényben.
2. kincs: két barlang ritkaság – Halász Árpád lávaalagút-barlangjai. A barlangi tavacskák fölött függő láva-cseppköveket, és gázkitörési csatornák metszeteit csodálhatjuk meg.
3. kincs: Nyír-tó – „bazalt kőtálban” huménsavas feketés víz csillog; zsombékokkal, vadkacsákkal, virágokkal.
4. kincs: bazaltkarszt – az erdő hepe-hupás bazalt térszínén, eső után „Ezer Tó Országán” kelünk át.
5. kincs: a Torma-rét víznyelői – itt lépjük át a bazalt - mészkő kőzettani határát.
6. kincs: az Öreg-köves barlangja, amit az oldódás mellett „kavicsos smirgli” is tágít, és több kisebb barlang is található a környékén (Ezeket a barlangászokon kívül nem sok „civil” fedezi fel.)
20180423 urkuti oskarszt 3457. kincs: a Kis- és Nagy Macskalik-barlang – hatalmas méreteiket látva szinte halljuk a hóolvadáskor dübörgő víz zubogását.
8. kincs: Úrkúti Mangániszap-tároló – Csillogó, fekete mangánporral kevert földjén jól érzik magukat az orchideákhoz tartozó kosborok. Szépséges jura-időszaki vöröses mészkőbe ágyazott ammoniteszek darabjai hevernek a tároló peremén. Aki meghallgatta a történetet a 180 millió éve itt hullámzó „éhező jura-időszaki óceánok” éjszakai vadászairól, az átballaghat a tározó túloldalára, és máris a kagylóktól, csigáktól és egyéb élőlényektől hemzsegő, sekélyvizű, langyos, felső-kréta korú zátonyokon találja magát, ami úgy nyüzsög az élettől, hogy az időutazó lába előtt úgy hevernek a vázmaradványok, mint máshol a kavicsok.
+ 1 kincs: geotúránk megkoronázásaként megérkezünk az Úrkúti-őskarszt világába, egyolyan különleges felszínre, amit leírni nem lehet, látni kell!

Találkozási hely: Úrkút, Május 1. tér
GPS koordináta: 47.082062, 17.644734
Geotúra dátuma és időpontja: 2018. április 22., vasárnap 10 órakor
Geotúra hossza: 13+3 km
Geotúra várható időtartama: 8 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses 850Ft/felnőtt, 400 Ft/gyerek
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni!
Jelentkezési határidő: A túrát megelőző napon (2018. április 21.) 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu/ | Vasút:mavcsoport.hu/

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

2017 03 23 SJ urkut manganiszap tarolo

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012