Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Szentbékkálla földtani és kultúrtörténeti kincsei geotúra

20180104 szentbekalla veletei palotarom 345Geotúránk Szentbékkálla és környékének földtani, építészeti és kulturális gyöngyszemeit fűzi fel.
Bemelegítésül felsétálunk a szentbékkállai templom dombocskájára, majd néhány perces erdei gyaloglás után a színes építőkövekből épült Velétei palotarom bukkan elő a fák közül a maga festői szépségében.

A továbbiakban egy hihetetlenül izgalmas földtörténeti esemény kőbe dermedt pillanatfelvétele magasodik fölénk: a közeli vulkán kitörése nyomán mintegy 2 és fél millió évvel ezelőtt pontosan erre a helyre zúdult le egy forró, pusztító vulkáni törmelékár! A meghökkentő látványt nyújtó rétegsor leginkább egy hosszában elvágott geológiai püspökkenyérre emlékeztet, amelyben a mazsolák összesült pannon homokgalacsinok, a diók pedig az olivin zárványok. Vulkánusz isten még számos egyéb ásvány- és kőzettani csemegét is rakott vizsga-remekébe, ami csak arra vár, hogy együtt felfedezzük! (Mindeközben egy valódi püspökkenyeret is elmajszolunk a geotúra-vezető jóvoltából.)

Visszasétálva a falu központjába, egy szép kilátópontról gyönyörködhetünk a Káli-medence látványában, ahonnan tiszta időben még a Balaton déli partján emelkedő fonyódi és boglári vulkánok is jól látszanak.

Túránk következő állomása a méltán világhírű Szentbékkállai-kőtenger. Bizonyára sokan jártak már ott, hintáztak az Ingókövön, (Kelemen-kő névre is hallgat), látták a madáritatókat.20180114 szentbekalla kotenger 700Ennek ellenére érdemes újból meglátogatni, mert élményt nyújthatnak az apró részletek, amikről sok érdekes információt tudhatnak meg, mialatt a gyerekek a világ egyik legjobb természet adta játszóterét vehetik a birtokukba! A vállalkozó szelleműeknek alkalma nyílik egy kis Pannon-tó kóstolóra is.

Programunk zárásaként a falu legszebb utcáján sétálunk végig, ahol megcsodálhatjuk a Káli-medence népi építészetének gyöngyszemeit: a nádtetejű, hófehérre vakolt házakat különleges vakolatdíszekkel és macskalépcsőikkel.

Akinek még van kedve és energiája, a falu közelében levő kora-középkori Töttöskáli templomromot is megtekintheti.

Találkozási hely: Szentbékkálla, Öreghegy Fogadó Dózsa György u.
GPS: 46.886632, 17.568231 Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2018. január 14. (vasárnap), 10:00 óra
20180104 szentbekkalla priszoklasztit 345Útvonal (főbb érintett látnivalók): Szentbékkálla, templomdomb – Velétei palotarom – szabadtéri színpadi piroklasztit feltárás (egykori vulkáni törmelékár) – faluközpont, szép kilátópont a Káli-medencére – kőtenger: Ingókő=Kelemen-kő, madáritatók – Szentbékkálla népi építészete a falu legszebb utcájában (– Töttöskáli templomrom)
Geotúra hossza: 5 km
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2018. január 13.), 16:00
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. weboldal: www.geopark.hu Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, zseblámpa
Javasolt: fényképezőgép, távcső

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012