Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 144

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

A Lovasi-séd rejtett kincsei geotúra és geoséta a Forrás-hegyi geoösvényen Felsőörsön

DSC01047 700

Ősz végi geotúránkon a vízé és a köveké lesz a főszerep.

Geotúrán első állomásaként megtekintjük az Európán egyedülálló módon csak itt található, lovasi őskori festékbánya történetéről és régészeti leleteiből kialakított kiállítást, ahol a gyűjteményt összeállító régész, Kovácsné Kasza Katalin mesél a bánya és a különleges leletek történetéről, és azt is megtudhatjuk, mire használták az ősemberek a kibányászott piros porfestéket, illetve hogyan készítették és használták a bányász-szerszámaikat, melyeket meg is csodálhatunk a tárlatban.
A világon hasonló őskori festékbánya a lovasin kívül csak Afrikában található!

DSC00010 vagott

A Lovasi-séd szelíd Malom-völgyében sétálva a patakban rejtett geo-kincsekben gyönyörködünk: a karsztvizek szemünk előtt zajló mészkiválásainak gazdagságában és hatalmas formáiban: megszemléljük a jelen kori kőzetképződést: édesvízi mészkőből álló bámulatos lépcsőket pillantunk meg megbújva a patakban.

DSC03391 vagott

De mindezt felülről is megcsodáljuk: a Malom-völgyből rövid sétával felkapaszkodunk a Miske-szikla meredeken kiemelkedő mészkőbordájáról, ahonnan páratlan kilátás tárul elénk a Malom-völgyre és a Király-kúti-völgyre, ahol a Lovasi-séd kanyarog és építi lenyűgöző édesvízi mészkő lépcsőit. Itt szó esik a derékszögben álló mészkőrétegek rejtélyes kialakulásáról is, a gigászi erejű tektonikus erőkről, melyek hosszú idő alatt élükre állították a kemény kőzetrétekeket.

A kilátás megcsodálása előtt, a szikla lábánál található kis mészkőfalban kicsi kagylók után keresgélünk, melyek a szürke színű, bitumenszagú mészkőben bújnak meg. A Királykúti-völgy domboldalában nyíló apró barlangot is megcsodáljuk, kívülről a sziklafalában pedig ismét egy kis tektonikai érdekességet: egy "mini gyűrődést" csodálhatunk meg.

DSC03492 vagott

Még innentől is további változatos színű és korú geo-kincsek és kultúrtörténeti érdekességek várnak felfedezésre Felsőörs központjában álló, dolomitsziklára épült, 250 millió éves vörös homokkőből épült Árpád-kori templomnál, mely a Balaton-felvidék legjelentősebb román stílusú épülete.

DSCF1904 vagott

Végigsétálunk a falu határában található, helyi védett, és nemzetközi jelentőségű, világhírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen, ahol útközben felelevenedik előttünk az egykori tengerek élőlényektől nyüzsgő világa, ahol lábasfejűek (ammoniták, pl. a térségről elnevezett, a jövő évre az Év Ősmaradványa címet elnyert Balatonites-ek) lifteztek táplálék után kutatva, tüskésbőrű tengeri liliomok hajladoztak kecsesen a tengeraljzaton, kagylókhoz hasonló pörgekarúak (brachiopodák) nyitogatták érdekes teknőiket, mikroszkópikus méretű kovavázas egysejtű sugárállatkák lebegtek a felszínen, és számtalan más különleges élőlény élte vígan mindennapjait, majd a közelben hatalmas vulkánok kezdtek el működni..

Felsoors Forras-hegyi tanosveny1 KB vagott

Találkozási hely: Lovas, katolikus templom melletti buszmegálló (Fő u.16.) DSC 0973 vagott
GPS:
46.993299, 17.957538  Térkép itt
Útvonal, főbb látnivalók: Lovas – lovasi Faluház őskori festékbánya kiállítása – Malom-völgy – barlang a Király-kúti-völgyben – Szent Kereszt-hegyi sziklaborda (Miske-szikla) Felsőörsi vörös homokkőből épült templom – Malom-völgy: Lovasi-séd édesvízi mészkő kiválásai és lépcsői ("mésztufagátak" a patakban) – Forrás-hegyi geológiai tanösvény

Geotúra dátuma és időpontja: 2017. november 26. (vasárnap), 9:30 óra
Geotúra hossza: 6 km
Geotúra várható időtartama: kb. 4,5-5 óra
Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft/fő, gyerek 400 Ft/fő. A lovasi Faluház kiállítása ingyenesen megtekinthető.

Előzetes jelentkezés:
szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 18:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Pardi Melinda földtudományi és geoturisztikai munkatárs, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , telefonszám: +36 87 555 281, mobil: +36 70 469 2296, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

További hasznos információ: Ez a geotúra a fenntartható geoturizmus érdekében autómentes túra, tehát túránk végén nem a kiindulási helyhez érünk vissza! Ezért célszerű – lehetőség szerint – autóbusszal érkezni Lovasra. A túra érkezési helyétől (Felsőörs) is autóbuszokkal lehet hazajutni. A túra rövidsége miatt a Malom-völgyben vissza lehet gyalogolni Lovasra önállóan, aki csak autóval tud érkezni oda. A jelentkezésnél ezt kérjük előre jelezni!

Buszjáratok Veszprémből Lovasra:
Veszprém, autóbusz-állomás – Lovas, szövetkezeti bolt: 8:45 –>9:11

Buszjáratok Balatonfüredről Lovasra:
Balatonfüred, autóbusz-állomás – Lovas, szövetkezeti bolt: 9:00 –>9:21

Buszjáratok Felsőörsről Veszprémbe:
Felsőörs, Kinizsi utca – Veszprém, autóbusz-állomás: 14:39 –>14:55; 14:54 –>15:10; 15:14 –>15:30; 15:16 –>15:32; 16:14 –>16:30

Buszjáratok Felsőörsről Balatonfüredre:
Felsőörs, autóbusz-váróterem – Balatonfüred, autóbusz-állomás: 16:06 –>16:37

Buszjáratok Felsőörsről Balatonalmádiba:
Felsőörs, autóbusz-váróterem – Balatonalmádi, autóbusz-állomás: 14:28 –>14:42; 17:06 –>17:20

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:20 eves BFNPI 150
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Időjárás-előrejelzés és radarkép:
https://www.idokep.hu/idojaras/Barnag
https://www.idokep.hu/radar

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

A Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, idén ünnepli 20. évfordulóját. További programokért és érdekességekért kattints a logóra!

 

DSC00032 vagott

DSC03266 vagott

DSC03475 vagott

13 DSC07838 szikla vagott

�9v DSC06151 vagott

Felsoors prepostsagi templom KB vagott

Felsoors prepostsagi templomablakok alap PM vagott

�9kozep DSC06148 vagott

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012