Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 144

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Rejtőzködő geo- és kultúrtörténeti kincsek a Pécselyi-medence őszi színei mögött

Geotúránk kiindulásának helyszínén, az alig 100 lelket számláló Barnagon, körbepillantunk a falun, és megcsodáljuk a népi stílusú lakóházakat, és szót ejtünk a falu érdekes történetéről: Magyarbarnagról és Németbarnagról. Egy falu széli kőkereszttől visszatekintve a Kab-hegy pajzs alakja sokat elárul vulkáni működéséről.
Zádorvár felé vesszük utunkat, ahol lábunk alatt a Fődolomit mesél nekünk kialakulása ősföldrajzi környezetéről, egy 200 millió évvel ezelőtti ősi világról.
A karsztbokorerdőn át érkezünk ki a borókákkal tarkított gyepre.

Miközben egy rövid sétával a népszerű kirándulóhely, a Zádorvár romantikus romjaihoz sétálunk, útközben már szemünk elé tárul a festőien szép Pécselyi-medence.

2017-09-26 zadorvar taj web
Besétálunk a Zádorvár képzeletbeli kapuján a belsejébe, ahol a falak történelmi és földtani titkokat is rejtenek

2017-09-26 zadorvar varfal web
2017-09-26 zadorvar peter mutogat web

Egy  lezárult régészeti ásatás izgalmas, friss eredményeiről is mesélünk, megtudhatunk érdekességeket, pl. hogyan került bele macskalábnyom, levél-és ujjlenyomat a téglákba...? Mi köze van a reformkori tégla-járóköveknek a középkori várhoz?

Meg is csodálhatjuk a vár déli részének kibontott, szépen feltárt falát, kaputornyának maradványait, mely teljesen más képet mutat, mint korábban, törmelékekkel elborítva. Megszemléljük közelebbről a vár különböző korú építőköveit is: nem is gondolnánk, hogy milyen sok fajta és színű kőzetből építették a várat több száz évvel ezelőtt... Ezek mind más-más geológiai történetet mutatnak be.

Az északi fal sziklára épült, melyben rejtélyes lyukakat: karsztos üregeket pillantunk meg, és melyek keletkezése nyomába eredünk. A Balaton-felvidék egyik legnagyobb tektonikai mozgása következtében kialakult tektonikai síkot is felfedezünk a sziklán.

Zador var emberrel PM vagott 690

A vár romja mellől, egy kis dombról körbetekintve a Pécselyi-medence csodás őszi színeiben, a lángba borult cserszömörce bokrokban gyönyörködünk. A háttérben megpillantjuk a Tihanyi-félszigetet és a Balaton csillogó víztükrét is. 
A hegyről lesétálva a bővizű Zádor-kút forrásának kitűnő karsztvizéből kortyolgatva szomjunkat csillapíthatjuk (a közelben régen vízimalmot hajtott ez a gyors folyású séd).

Pécsely felé bandukolva észrevesszük, hogy a túránk kezdeti szakaszától eltérő domborzaton haladunk, mivel kőzethatárt léptünk át, miközben egyre jobban érezzük a Balatoni Riviéra mediterrán jellegű hatását: kis szőlőbirtokok, népi jellegű pincék és présházak mellett haladunk el.

A bájos, dimbes-dombos táj mesél és magyarázatot ad nekünk a geológiai felépítésében rejlő domborzati változatosságáról, itt ismerkedünk meg a Veszprémi Márga különleges tulajdonságaival.

Pécsely központja is tartogat még számunkra geológiai-és kultúrtörténeti érdekességeket és látnivalókat: őszi geotúránkat a Zádor-forrásból eredő és táplálkozó Örvényesi-séd hídján átkelve, a református templom mögött a Dobogó-hegy útbevágásánál zárjuk, ahol a világosszürke Nosztori Mészkő tárul fel elénk, melyben tűzkőlencséket fedezünk fel. Hogy miért és hogyan is kerültek bele ezek a mészkőbe? Majd a tűzkőlencsék elmesélik nekünk…

Találkozási hely: Barnag, bolt, buszmegálló (Fő utca 69-70) Pecselyi medence sziklafal PM 345
GPS: 46.979135, 17.747056 Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2017. október 23. (hétfő), 10:00 óra
Útvonal, főbb érintett látnivalók:
Barnag – Zádorvár – Zádor-kút forrása – Pécsely, templom mögötti Dobogó-hegy útbevágása
Geotúra hossza: 5-6 km
Geotúra várható időtartama: 4,5 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám + e-mail cím megadásával!
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Pardi Melinda földtudományi és geoturisztikai munkatárs, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , telefonszám: +36 87 555 307, mobil: +36 70 469 22 96, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

További hasznos információ: Ez a geotúra "autómentes" túra, tehát túránk végén nem a kiindulási helyhez érünk vissza! Ezért célszerű – lehetőség szerint – autóbusszal érkezni Barnagra. A túra érkezési helyétől (Pécselyről) is autóbuszokkal lehet hazajutni, Veszpém felé Balatonfüreden át. A túra rövidsége miatt természetesen a túra útvonalán vissza lehet gyalogolni Barnagra önállóan, aki csak autóval tud érkezni oda. A jelentkezésnél ezt kérjük előre jelezni!

Buszjáratok Veszprémből Barnagra (közvetlen):

Veszprém, autóbusz-állomás – Barnag, Fő utca, bolt: 9:00 –> 9:45

Buszjáratok Balatonfüredről Barnagra (veszprémi átszállással):
Balatonfüred, autóbusz-állomás – Barnag, Fő utca, bolt: 8:10 –> 9:45

Buszjáratok Pécselyről Veszprémbe (balatonfüredi átszállással):
Pécsely – Balatonfüreden át, Veszprém, autóbusz-állomás: 13:51 –>15:15; 15:00 –> 16:25

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék. Javasolt: távcső

Időjárás-előrejelzés és radarkép:
https://www.idokep.hu/idojaras/Barnag
https://www.idokep.hu/radar

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:20 eves BFNPI 150
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

A Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, idén ünnepli 20. évfordulóját. További programokért és érdekességekért kattints a logóra! 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012