Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Cserszömörcés geotúra a várpalotai Hideg-völgyből a Baglyasra

cserszomorces baglyas 2024 10 26 juli 700

Geotúránk során bebocsátást nyerünk a Bakony legkeletibb, gazdagságát, rejtett kincseit csak avatott szemnek megmutató „végvárába”. A Baglyas-hegy és fehér kőtestébe mélyülő Hideg-völgy vizeinek nászából lenyűgöző atmoszférájú táj született: csontsoványra fogyott, éles gerincek, mély, vágott sebekként tátongó szakadékvölgyek, megkövült mitologikus lényeket idéző sziklák, feketén ásító barlangüregek, elvonszolódott dolomittömbök bizarr világa. Az káosz harmóniája. Síkvargya volt itt a neve. Jó név. Hordozza a hely szellemét. Még ha egy lapátnyi sík sem lelhető fel benne.
16 millió évvel ezelőtt még szigetként létezett a Baglyas. Csúcsa világító toronyként rendületlenül küldte az életjeleket egy rég letűnt tengerből a Bakony fő tömegének robusztus szárazföldje felé. Egy talpalatnyi szárazföld diadalát a végtelen vizek felett.
A már messziről is csábító, elbűvölő szimmetriájú, a hétfátyol tánc utolsó fátylát viselő, mélyen barázdált, csaknem mezítelen fehér dolomit test rengeteg apró részlettel ajándékozza meg azt, aki elég közel hajol hozzá.

 

E hártyavékony fátyol alatt érzékeny ökoszisztéma lakozik minden időben kiszolgáltatva:

 - a Monarchia lőtereként;

 - a honvédségi árkok és légópincék által megtépázva;

 - hatalmas dolomit murvabánya kráterek által megsebezve;

 - terepmotorok és kvadok kerekei által felszaggatva;

és mégis hatalmas élni akarással, embert megszégyenítő alkalmazkodó képességgel és eddigi sorsát meghazudtoló régi értékeit konokul őrző belső gazdagsággal. A hihetetlenül változatos vízviszonyok, az élénk domborzat számos miniatűr élőhelynek ad otthont ezen a mai viszonyok között is szigetként viselkedő területen.

Gyors váltásban hol sziklagyepen, hol sztyeppréten, hol szurdok-, hol karsztbokorerdőben, hol kopár sziklán találjuk magunkat. Számos védett és fokozottan védett faj akadhat utunkba köztük a Baglyas-hegy névadója a népszerű rajzfilm hőse az uhu (Latinul: Bubo bubo). Fantáziánkat lépten-nyomon megmozgatják a bizarr szikla alakzatok. A hegytetőről 3 tájegységet látunk egyszerre a Bakonytól a Velencei-hegységig, a Vértesről a Sárrétig! A mesébe illő túra végeztével pedig hazarepít minket a Tési-fennsík felől kitartóan fújó nyugati szél!

 

Találkozási hely: Inota, Készenléti lakótelep
GPS: 47.205557, 18.204747    TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2024. október 26. (szombat), 10:00 óra
Geotúra hossza: 7 km
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak):
felnőtt: 3000 Ft/fő, kedvezményes 2000 Ft/fő, gyerek: 1000 Ft/fő
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2024. október 25. (péntek) 20:00 óra

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna partner geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A túravezető és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a túravezetőnek.

Köszönjük!

 

BakonyBalaton Geopark Partner logo

 

MFT logo

 

 

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu | Hajó: bahart.hu

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012