Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Őszi színes-köves geotúra cserszömörcétől forrásokig Balatonfüredről

Őszi geotúránk valódi feltöltődést tartogat minden természetjárónak. A szüreti hangulatot árasztó szőlőhegyek oldalában, az eldugott szurdokvölgyek mélyén, a Balaton roppant víztükrére nyíló kilátópontok magasában megtapasztalhatjuk az egyetemes érzést, ami ilyenkor mindent átjár a csendesedő természetben a pirosló cserszömörcétől a lombjukat halkan hullató erdőkig. Ezen a hegyen-völgyön kanyargó, gyönyörű útvonalon magunk is részt vehetünk a természet álomra készülődésének misztériumában.20181021 Juli szaka hegy 700Az egyik Füred környéki történelmi pince bejáratánál vesszük az első lendületet, ami alkalmat ad arra, hogy dicsérjük a Balatoni Riviéra kiváló szőlőnevelő adottságait és visszaidézzük a szőlő és a bor köré szerveződött gazdag kultúrtörténeti örökségét.
A présházak és pincék meghitt világából a Száka-hegy rendíthetetlen fegyelmet és ritmikus szabályosságot sugárzó időtlen sziklavilágába csöppenünk, ahol egy 220 millió évvel ezelőtti tengerborítás látványos forma kincsét csodálhatjuk meg, és izgalmas részleteket tudhatunk meg az egykori tenger alatti élővilágról.
20181021 Juli szaka hegy mesztufagat 345Miután a szőlőhegyek palástján sétálva hosszan élvezhetjük a Balaton nyílt víztükrének látványát, vadregényes erdei lépcsősoron leszállunk a Szőllősi-séd különleges atmoszférájú szurdokvölgyébe, ahol a híres Noszlopy-forrás mellett rejtőzködő kőzettani határokat lépünk át a vastagodó színes avarszőnyegen.
Kiérve a szurdokból a Tihanyi-félsziget mutatja meg magát olyan páratlan szögből, hogy nem tehetünk mást, meg kell állnunk néhány percre, hogy felvillantsuk a Balaton-felvidéki tűzhányók krónikájának legelső, eget rázó robbanásoktól hangos fejezetét.
Hamarosan megérkezünk az Aszófői-séd fokozottan védett galériaerdejébe, ahol egy igazi elvarázsolt világ fogad minket. Gyönyörű, fejlett mésztufa-gátak sora és egyéb ritkaságok. Legyen ez a meglepetések erdeje...

Visszafelé egy lendületes tempójú 1 órás gyaloglás vár ránk, szép, hegylábi erdei nyiladékokon át, ahol könnyen lehet, hogy elénk ugró vadat is láthatunk!

20181028 cserszomorces oszi geotura juli 345

Találkozási hely: Balatonfüred, Vásártér Malom-köz 1.
GPS koordináta: 46.963064, 17.875663
Geotúra dátuma és időpontja: 2018. október 21., vasárnap 10 órakor
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Koczor-pince – Száka-hegyi Geológiai-tanösvény – Bocsár-hegy – Szöllősi-séd - Noszlopi-forrás – Aszófői-séd – Koczor-pince
Geotúra hossza: 8 km
Geotúra várható időtartama: 6-7 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: A túrát megelőző napon (2018. október 20.) 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: rövid túra: Sárdy Julianna, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , telefonszám: +36 30 491 0061, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://menetrendek.hu/
Vasút: https://www.mavcsoport.hu/

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

A Nyitott Balaton további programjaiért kattints a képre!
nyitott balaton 2018 osz

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012